STEVIA
Apta per a diabètics i celíacs
INTRODUCCIÓ
Origen
L’estèvia, Stevia Rebaudiana Bertoni,
arbust originari de Paraguai i Brasil (es conrea arreu del món i, especialment,
a països asiàtics i Israel) on es coneix com fulla dolça o fulla
de sucre. S’empra des de l'època precolombina per endolcir els aliments, i ara,
al Japó, és un dels edulcorants més venuts. Una curiositat: el seu nom català
és l'adaptació del nom científic del gènere, i la forma llatinitzada Stevia
prové del nom del botànic valencià del segle XVI P.J. Esteve. Un altre senyal
de colonització.
Propietats
L’esteviòsid és dolcíssim i no
aporta calories. A més, se li reconeixen propietats com la regulació del
sucre en sang, un lleu efecte hipotensor arterial, la reducció de greix, efectes
diürètics i, fins i tot, propietats antisèptiques.
El fet que sigui tan poc coneguda
pot obeir a diversos factors: d’una banda, les restriccions imposades per les
indústries productores d’edulcorants artificials; de l’altra, la manca d’una
producció massiva que en garanteixi la demanda.
On la podem trobar
Per aquestes terres en podem trobar
a les botigues de dietètica i herbolaris tant en píndoles, com líquida i en
fulles seques.
Hi ha gent que cultiva la planteta
(per esqueixos, d'una se'n trauen un mun), però no suporta el fred. Una mica
delicada!
Funcionament de l’stevia
Com a substitut del sucre i
edulcorant, l’ stevia té un inici més lent i una durada més llarga que la del
sucre en el nostre organisme, la qual cosa ajuda al diabètic en la seva
absorció.
Es pot fer servir per endolcir els postres sense carregar-nos de calories i en el cas de la diabetis sense alterar la nostre glucemia.
Garanties
EFSA va realitzar un estudi presentat l’ any
passat, en el que s’ exposava que les proves toxicològiques demostraven que les
substàncies presents a l’ edulcorant no representaven cap tipus de perill per a
la salut humana,
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada