Pàgines

dilluns, 27 d’agost del 2012


PA SENSE GLUTEN

Tots/es els celíacs/es sabem el preu abusiu que paguem pels productes sense gluten. En aquest blogg podrem compartir trucs i receptes que economitzin la nostra bossa.


TRUC IMPORTANT:  Quan tinguem tots els ingredients (de qualsevol recepta sense gluten) a punt per barrejar, justament és això el que farem, BARREJAR, MAI AMASSAR. Si amassem la farina de blat de moro, després de coure ens quedarà més dur que una pedra. 

Ingredients:

  • 500ml. aigua tibia
  • 6 cullerades soperes d'oli d'oliva
  • 1 cullera de cafè rassa de sal
  • 500gr. de farina sense gluten Shär MixB (no és propaganda; he provat totes les farines del mercat i aquesta és amb el que queda millor)
  • 1 paquet de 25gr de llevat fresc Levital
Preparació:

Poseu tots els ingredients a dalt relacionats i en l'ordre descrit. Quan poseu l'aigua, guardeu-ne una miqueta per dissoldre en ella el llevat fresc, el qual afegirem al final de tot.

Amb una cullera que no sigui de fusta, barrejar tots els ingredients sense AMASSAR-LOS.
Deixar reposar mínim 1 hora, tapat amb un drap de coto. (No deixar la massa tota la nit en repòs per què aleshores us baixarà de volum).

Folrà amb paper de plata o paper d'estrassa la safata del forn, estendre oli per sobre.

Posar-se oli a les mans i sense més estris que les teves mans per respectar la norma de no AMASSAR, donar forma de panets, llonguets, baguette o el que volgueu, marqueu amb uns talls diagonals la superfície i posar al forn a 180º fins que el tingueu dauradet (el temps varia segons el tipus de forn, la humitat de l'ambient...)

Trucs: 
  • Per saber si el pa està cuit, punxar amb un ganivet fins el fons i si surt net és que ja està cuit.
  • Si el pa queda cru no puja bé.
  • Un cop fet el pa es pot congelar.
  • Quan fas la massa pots afegir nous, olives, formatge, ceba... al gust. Als més menuts els encanta amb trossets de frankfurt.




diumenge, 26 d’agost del 2012

LA  DIABETIS


A quí de nosaltres no ens han preguntat: Tu tens molt de sucre??

És una pregunta molt usada entre la població, sobretot entre els no diabètics/es i/o els recent diagnosticats/es. Hem d'ajudar a que la població sàpiga que és la diabetis, com es tracta i què fer en moments crítics del malalt. Parlar amb propietat i actuar amb eficàcia és qüestió de coneixement.

La pregunta correcta és, o les preguntes correctes són:

  • Quin tipus de diabetis tens?
  • La tens controlada?
perquè només tenim molt sucre en sang quan encara no estem diagnosticats. Una vegada la malaltia és detectada, ens comuniquen quin tipus de diabetis tenim, ens ensenyen a sobreviure amb ella i ens mediquen per tenir vida.

A partir d'aquí, ja no tenim molt sucre, si no que busquem l'equilibri de sucre en sang, cosa que a vegades ho aconseguim i d'altres no i normalment al llarg del dia i la nit tenim diferents nivells de sucre en sang en funció del que mengem, de l'estona que fa que hem menjat, de l'exercici que fem, de si tenim un disgust i altre tipus de variables que ens afecten emocionalment.

Espero que us serveixi d'ajuda per començar a saber com parlar de la diabetis i com tractar aquesta malaltia així com tractar als que la patim. Poc a poc anirem passant informació el més fidedigne possible.

Penseu que l'objectiu d'aquest blog és parlar del dia a dia del malalt (entre altres coses) per a que aprenguem cosetes importants, a compartir amb tots/es vosaltres i que jo NO sóc doctora, simplement una diabètica de fa 23 anys formada pels anys i per un equip excepcional de Can Ruti.

Un convido a participar, ja sigui preguntant o compartint els vostres coneixements i vivències!!
GELAT DE XOCOLATA SENSE SUCRE NI GLUTEN
Recepta molt senzilla i ràpida

Ingredients:

150 gr. xocolata sense sucre ni gluten (blanca, amb llet o negre)
1 pot de llet evaporada Ideal

Opcional pels no diabètics ni al·lèrgics: 1 cullarada de postre de sucre.

Preparació:

Posar la llet evaporada en un vol durant 1 i quart (aprox.) al congelador fins que comenci a gelar la capa de sobre i estigui líquid per dins encara.
Fondre la xocolata al bany maria.
Treure la llet del congelador i batre-la amb barilles fins aconseguir el doble de volum. Sense deixar de batre anar incorporant la xocolata desfeta. (El sucre opcional s'afageix ara).

Es pot deixar així com crema de xocolata o tornar a posar al congelador i batre cada hora per fer el gelat, màxim 3 vegades segons el tacte que es prefereixi.