LA DIETA
Apreciada Mercè,
Hi ha molta
bibliografia respecte a la dieta equilibrada, encara que comparteixo amb tu la
idea de que les explicacions donades són bastant teòriques i moltes vegades massa
esquematitzades.
També estic
totalment d’acord amb tu en què l’experiència adquirida per una mateixa no és
equiparable a la documentació ciclostilada què ens donen a la sortida del metge
de capçalera.
Poso a la vostre
disposició els meus coneixements reals, avalats per 24 anys de diabetis on he
anat posant en pràctica sobre el meu propi cos, explicat tot amb paraules
entenedores per nosaltres els usuaris. IMPORTANT!! Mai, però, mai oblideu què
no sóc metgessa; tot el que escrigui amb el meu nom ho podeu ratificar amb el
vostre especialiste.
NINGÚ s’ha d’ auto-medicar ni fer una dieta sense control.
Dit això, comencem
per la base:
L’Alimentació (la mare dels ous de la nostre salut)
L’alimentació
proposada per les persones amb diabetis ha de ser EQUILIBRADA per altre banda,
és el que s’hauria de recomenar i educar a la resta de població.
- Què vol dir equilibrada i per què l’hauria d’aplicar tota la població??
- Vol dir què
és la necessària i suficient per cobrir les necessitats pròpies de cada edat i situació.
- Què esta
adaptada a l’estil de vida i al ritme d’activitats.
- I sobretot,
és molt variada.
- Què vol dir variada??
Preguntat, menjo de
tot el què la terra i el mar ens ofereix i en la quantitat què necessito?
La següent piràmide
dels diferents grups d’aliments ens donarà la pista de tot el que hem de menjar
i en quina mesura. Apta per tota la població sense excepcions; mica en mica
anirem desgranant per persones diabètiques, amb colesterol, intentarem trencar
el mite de les dietes de la carxofa del senyor “x” o “y” que costen diners i a
la curta tornes al teu pes no desitjat.
Aprendre a menjar bé
és gratuït i prevé la salut del nostre futur.
Els aliments es poden
classificar en:
Grup
dels cereals, llegums, patates... ric en hidrats de
carboni complexos, proteïnes, fibres, vitamines i minerals.
Grup
de la fruita: ric en aigua, sucres, vitamines,
minerals i fibres.
Grup
de les verdures i hortalisses: ric en aigua, vitamines,
minerals i fibres vegetals.
Grup
de carn, peix i ous: ric en proteïnes,
greixos...
Grup
de la llet i derivats: ric en aigua, proteïnes,
greixos i calci.
Grup
dels olis i fruites seques: ric en greixos, lípids,
proteïnes i fibres.
Les diferents
malalties han de posar més èmfasi en un grup o altre, però bàsicament cal
menjar aliments de tots aquests grups bàsics, amb força varietat i en les quantitats adequades.