Pàgines

diumenge, 16 de setembre del 2012

LA DIETA, base per una qualitat de vida tant pels diabètics com per la resta de la població


LA DIETA


Apreciada Mercè,

Hi ha molta bibliografia respecte a la dieta equilibrada, encara que comparteixo amb tu la idea de que les explicacions donades són bastant teòriques i moltes vegades massa esquematitzades.

També estic totalment d’acord amb tu en què l’experiència adquirida per una mateixa no és equiparable a la documentació ciclostilada què ens donen a la sortida del metge de capçalera.

Poso a la vostre disposició els meus coneixements reals, avalats per 24 anys de diabetis on he anat posant en pràctica sobre el meu propi cos, explicat tot amb paraules entenedores per nosaltres els usuaris. IMPORTANT!! Mai, però, mai oblideu què no sóc metgessa; tot el que escrigui amb el meu nom ho podeu ratificar amb el vostre especialiste.
NINGÚ s’ha d’ auto-medicar  ni fer una dieta sense control.

Dit això, comencem per la base:

L’Alimentació (la mare dels ous de la nostre salut)

L’alimentació proposada per les persones amb diabetis ha de ser EQUILIBRADA per altre banda, és el que s’hauria de recomenar i educar a la resta de població.

  • Què vol dir equilibrada i per què l’hauria d’aplicar tota la població??

- Vol dir què és la necessària i suficient per cobrir les necessitats pròpies de cada        edat i situació. 
 - Què esta adaptada a l’estil de vida i al ritme d’activitats.
-  I sobretot, és molt variada.
  • Què vol dir variada??

Preguntat, menjo de tot el què la terra i el mar ens ofereix i en la quantitat què necessito?

La següent piràmide dels diferents grups d’aliments ens donarà la pista de tot el que hem de menjar i en quina mesura. Apta per tota la població sense excepcions; mica en mica anirem desgranant per persones diabètiques, amb colesterol, intentarem trencar el mite de les dietes de la carxofa del senyor “x” o “y” que costen diners i a la curta tornes al teu pes no desitjat.

Aprendre a menjar bé és gratuït i prevé la salut del nostre futur.


Els aliments es poden classificar en:

*      Grup dels cereals, llegums, patates... ric en hidrats de carboni complexos, proteïnes, fibres, vitamines i minerals.
*      Grup de la fruita: ric en aigua, sucres, vitamines, minerals i fibres.
*      Grup de les verdures i hortalisses: ric en aigua, vitamines, minerals i fibres  vegetals.
*      Grup de carn, peix i ous: ric en proteïnes, greixos...
*      Grup de la llet i derivats: ric en aigua, proteïnes, greixos i calci.
*      Grup dels olis i fruites seques: ric en greixos, lípids, proteïnes i fibres.

Les diferents malalties han de posar més èmfasi en un grup o altre, però bàsicament cal menjar aliments de tots aquests grups bàsics, amb força  varietat i en les quantitats adequades.

Per la nostre salut!!