Pàgines

dilluns, 24 de setembre del 2012

L'ENERGIA


Quines quantitats hem de menjar?

Ara què ja hem vist i coneixem els tipus de grups d'aliments, és el moment d'aprendre a adaptar-nos una dieta a la nostre activitat diària.
Després de 24 de anys pesant pràcticament el mateix, quedo com a exemple del per què la dieta equilibrada, suficient i adaptada al meu estil de vida, funciona. No cal fer aquests esforços temporals de "morir-se de gana" per després recuperar-ho de cop. La experiència personal m'ha ensenyat que si menges bé i en funció de la teva activitat, el teu cos no pateix canvis importants i l'esforç desapareix un cop t'acostumes a menjar les teves kilocalories.
I pel que respecte als diabètics, ja sabem què de la nostre dieta i quantitat d'exercici depèn les quantitats d'insulina que ens hem de subministrar exteriorment.

El nostre organisme, per créixer i funcionar requereix energia que s'obté dels aliments. 
L'energia continguda en els aliments i l'energia que consumim fent qualsevol activitat (respirar, caminar, dormir, estudiar,...) es mesura en calories.
La caloria és una unitat petita i per això, normalment, tant les dietes com la informació nutricional dels aliments s'indica en kilocalories o kcal (1000 cal = 1 kcal)
La quantitat d'energia que diàriament consumim depèn de paràmetres com l'alçada, el pers, la complexió, l'edat, el sexe i l'activitat física.
Primer de tot hem de saber aquest desgast diari per persona i així poder aplicar una dieta que ens permeti menjar de tot però amb el tope de les kcal, en el cas del diabètic/a per saber la insulina externa necessària i per la resta de població per mantenir un pes adequat i prevenir possibles malalties futures (d'acordddddddddd, també per estar guapes i guapos per sempre).
Us deixo una adreça què un cop comparada amb altres fonts coincideix força i què us ajudarà a calcular les kcal bàsiques necessàries per cadascú.

http://www.bajarpeso.co/calorias-diarias.html

Una vegada què sabem el què necessitem, hem d'afegir més kcal els dies què fem exercici.
Per tal que l'alimentació sigui equilibrada, el total de l'energia ingerida hauria de procedir (segons piràmide d'aliments):

  • en un 50-60% dels hidrats de carboni
  • en un 10-15% de les proteïnes
  • en un 30-35% dels lípids o greixos
(Aquest percentatges són els recomanats a tota la població)

Ara que ja sabem tot això ja podem començar a crear la nostre dieta: per les noies i dones sol rondar entre les 1500 i 1800kcal. Pels nois i homes sol ser de 2000 kcal cap amunt.

Recordeu que aquesta informació està contrastada amb els/les nutricionistes i endocrins/es, però que jo no ho sóc, simplement sóc una pacient de molts anys ben informada i ensenyada. Sempre és aconsellable que el/la vostre metge us faci controls més o menys sovint.

Per acabar, afegeixo els valors necessaris per completar quins pesos dels diferents aliments podeu menjar en la vostra dieta.


Valor dels nutrients en kcal:

1 gr d'hidrats de carboni correspon aproximadament a 4 kcal
1 gr de proteïnes correspon aproximadament a 4 kcal
1 gr de greix correspon aproximadament a 9 kcal

Salut, 

Anna

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada